Skip to main content

Volvo Cars počinje sa proizvodnjom C40 Recharge u Gentu u Belgiji

22.10.2021

Volvo Cars danas je započeo proizvodnju svog najnovijeg, potpuno električnog modela, C40 Recharge u svom proizvodnom pogonu u Gentu u Belgiji.

 

C40 Recharge je drugi potpuno električni automobil Volvo Cars i posljednji iz serije novih potpuno električnih automobila koji će biti lansiran narednih godina. Do 2030. godine Volvo Cars namjerava da uspostavi prodaju isključivo potpuno električnih automobila, što je jedna od najambicioznijih strategija elektrifikacije u automobilskoj industriji. Također namjerava postati klimatski neutralna tvrtka do 2040. godine.

Tvornica u Gentu, jedna od najvećih tvornica tvrtke, predstavlja proboj u napredovanju Volvo Cars ka potpunoj elektrifikaciji. Tu se također proizvodi XC40 Recharge, potpuno električna verzija nagrađivanog kompaktnog SUV-a, kao i prvi potpuno električni model Volvo Cars.

Volvo Cars znatno povećava kapacitet električnih automobila u pogonu u Gentu, na 135.000 automobila godišnje, i već se očekuje da će više od pola proizvodnje tvornice 2022. godine zastupati potpuno električni automobili.

"C40 Recharge je automobil koji predstavlja našu budućnost", rekao je Javier Varela, viši potpredsjednik za industrijsko poslovanje i kvalitet u tvrtki Volvo Cars. “Naše proizvodne aktivnosti i bliska saradnja sa snabdjevačima su ključni za postizanje naših budućih ambicija u oblasti elektrifikacije i klimatske neutralnosti. Naša tvornica u Gentu spremna je za potpuno električnu budućnost i bit će važan dio naše globalne industrijske mreže narednih godina.”

C40 Recharge je posljednja manifestacija ambicija Volvo Carsa za budućnost sa nultim emisijama. Tvrtka će tokom narednih godina predstaviti nekoliko dodatnih električnih modela i zalaže se za to da bi već do 2025. godine 50 posto globalne prodaje zastupali potpuno električni automobili, a zatim i u potpunosti do 2030. godine.

Istaknuti automobil nove poslovne strategije tvrtke, C40 Recharge, dostupan je online putem volvocars.com na izabranim tržištima širom svijeta. Kupci mogu uputiti internetsku narudžbu iz komfora vlastitog doma ili uz asistenciju svog trgovca.

Prilikom kupovine novog C40 Recharge, vozilo se isporučuje sa prikladnim paketom opskrbe Care koji obuhvata mnoge usluge, kao što su servis, garancije, pomoć na cesti, pa i osiguranje i mogućnosti punjenja kod kuće tamo gdje je to moguće.

C40 Recharge odlikuju sve prednosti SUV-a, ali s nižom i elegantnijom konstrukcijom. Model C40 Recharge odlikuje upečatljiva konstrukcija pozadi, koja prati donju liniju krova, a novi dizajn prednjeg dijela predstavlja novo lice električnih vozila Volvo, uključujući i prednja svjetla sa najnovijom tehnologijom piksela.

Unutrašnjost C40 Recharge pruža kupcima visoko mjesto za sjedenje koje preferira većina vozača Volva, sa svim mogućnostima boja i dekora jedinstvenim za ovaj model. To je ujedno i prvi model Volvo koji je u potpunosti bez kožnih elemenata.

Kao i XC40 Recharge, i C40 Recharge je opremljen jednim od najboljih infotainment sistema na tržištu, zajednički razvijen sa Googleom i zasnovan na operativnom sistemu Android. Korisnicima pruža instalirane Googleove aplikacije i usluge, kao što su Google Assistant, Google Maps i Google Play.

Neograničeni podaci omogućavaju vrhunsko povezivanje, a C40 Recharge je zasnovan za bežično preuzimanje ažuriranja softvera. To znači da će se, nakon što napusti tvornicu, s vremenom nastaviti sa unapređivanjem.

Pogon se sastoji od dva elektromotora, jednog na prednjoj i jednog na zadnjoj osovini, koje napaja baterija od 78 kWh koja se može brzo napuniti od 10 do 80 posto za približno 40 minuta. Predviđeni domet iznosi oko 440 km.

-------------------------------

Grupa Volvo Car u 2020. godini
U poslovnoj 2020. godini Grupa Volvo Car zabilježila je dobit iz poslovanja u visini od 8,5 BSEK (14,3 BSEK u 2019. godini). Prihod u tom periodu iznosio je 262,8 BSEK (274,1 BSEK). U cjelokupnoj 2020. godini je globalna prodaja dostigla 661.713 automobila (705.452), što je pad od 6,2 posto u odnosu na 2019. godinu.

O Grupi Volvo Car
Tvrtka Volvo Cars osnovana je 1927. godine. Danas je to jedna od najpoznatijih i najuglednijih svjetskih marki automobila s prodajom od 661.713 automobila u 2020. godini u približno 100 zemalja. Volvo Cars je u vlasništvu Zhejiang Geely Holdinga od 2010. godine.

Od decembra 2020. godine je u tvrtki Volvo Cars stalno zaposleno približno 40.000 (41.500) djelatnika. Sjedište tvrtke Volvo Cars, razvoj proizvoda, marketing i administracija uglavnom se nalaze u Göteborgu u Švedskoj. Sjedište tvrtke Volvo Cars za APAC nalazi se u Šangaju, a za Ameriku u Mahwahu, NJ. Glavni proizvodni kapaciteti tvrtke smješteni su u Göteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Chengduu i Daqingu (Kina).

U skladu sa svojim novim poslanstvom, Volvo Cars svojim korisnicima želi pružiti slobodu kretanja na lični, održiv i bezbjedan način. To poslanstvo se ogleda u brojnim poslovnim ambicijama: na primjer, zalagat će se za ostvarenje cilja da do sredine ove decenije polovinu njegove svjetske prodaje zastupaju potpuno električna vozila te da se polovina prodaje generira na mreži, sa polovinom interne programske opreme. Volvo Cars također se zalaže za trajno smanjenje svog karbonskog otiska, s ambicijom da postane klimatski neutralna tvrtka do 2040. godine.
 

Pročitajte

{{ item.title }}
{{ item.created_date }}